Hygiënisch werken

Hygiënisch werken is op veel plekken belangrijk en soms zelfs noodzakelijk. Zo is dit zeer belangrijk wanneer je werkzaam bent in bijvoorbeeld de voedingsindustrie, zorg of andere medische beroepen. Door hygiënisch te werken, voorkom je de verspreiding van bacteriën of virussen. In deze blog geven wij verschillende adviezen die je kunnen ondersteunen in de juiste hygiënische werkwijze.

Waarom is hygiënisch werken belangrijk?

Virussen zijn parasieten. Dit houdt in dat ze een levend organisme nodig hebben om te kunnen overleven of delen. Bacteriën hebben alleen voeding en vocht nodig om zich te delen en te overleven. De meeste bacteriën zijn onschadelijk voor gezonde mensen, maar dit geldt niet voor alle soorten bacteriën. Het is dus beter om niet veel bacteriën bij je te dragen. Om de verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen, is het dus belangrijk om hygiënisch te werken. Als je in je thuisomgeving niet zo bewust bezig bent met hygiëne, dan zegt dit nog niet dat dit op de werkvloer ook niet hoeft. De werkplek vraagt vaak een ander soort aandacht voor hygiëne. Zo is hygiëne zeer belangrijk in de voedingsindustrie, de zorg en bij andere medische beroepen. Dit zijn werkplekken waarbij het heel belangrijk is om de verspreiding van micro-organismen te voorkomen.

Handhygiëne

Het wassen van de handen met water en vloeibare zeep is een van de basishandelingen die je kunt doen om hygiënisch te werken. Vooral op je handen komen veel micro-organismen waaronder veel ziekteverwekkende kiemen zitten. Door regelmatig je handen te wassen, wordt de kans kleiner dat deze virussen of bacteriën op jou of andere mensen worden overgedragen. Bij het wassen van de handen vallen de virusdeeltjes of bacteriën namelijk uit elkaar in onschadelijke deeltjes. Dit draagt bij aan hygiënisch werken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van situaties waarbij handhygiëne essentieel is:

  • Voor en na contact met een cliënt
  • Na contact met de omgeving van de cliënt
  • Voor en na het schoonmaken van eten
  • Na contact met lichaamsvloeistoffen

Persoonlijke hygiëne

Een goede persoonlijke hygiëne verkleint de kans op de overdracht van micro-organismen. Hierdoor wordt de kans op infecties kleiner bij medewerkers en cliënten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je nagels kort en netjes te houden. Ook is het belangrijk om sieraden thuis te houden. Op dit soort plekken hopen ziekteverwerkers zich namelijk graag op. Het is daarnaast ook belangrijk om schone kleding te dragen. Wij adviseren ook om je privékleding en werkkleding gescheiden te houden. Zo voorkom je dat je ziektemakers mee neemt naar huis of mee neemt naar je werk.

hygienisch werken

Persoonlijke beschermmiddelen helpen bij hygiënisch werken

Het gebruiken of dragen van persoonlijke beschermmiddelen zijn heel belangrijk om hygiënisch te werken op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in de zorg, in de voedingsindustrie of bij medische beroepen. Zo is het bij contactberoepen belangrijk om handschoenen te dragen. Dit kunnen bijvoorbeeld vinyl handschoenen of latex handschoenen zijn. Daarnaast is het in de voedingsindustrie heel belangrijk om beschermkleding te dragen. Denk hierbij aan haarnetjes of schorten. Persoonlijke beschermmiddelen zorgen ervoor dat micro-organismen zoals virussen en bacteriën vrijwel onmogelijk kunnen worden overgedragen. Zo kun je veilig en hygiënisch werken.

Hygiënisch werken

Hygiënisch werken: Avalanche B.V. helpt u graag!

Bij Avalanche Disposables B.V. vindt je het grootste aanbod persoonlijke beschermmiddelen die je kunnen helpen om hygiënisch te werken. Zo hebben wij de hoogste kwaliteit wegwerphandschoenen, beschermkleding en mondmaskers op voorraad. Wil je graag meer informatie ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!