Stappenplan: steriele handschoenen aantrekken

Steriele handschoenen aantrekken moet op een correcte en veilige manier gedaan worden. Wanneer je in de medische sector werkt, dan zul je deze vaak moeten dragen. Het is dus belangrijk om te weten hoe je deze correct moet aantrekken en dragen. Door dit op de juiste manier te doen, voorkom je de overdracht en het oplopen van besmettelijke ziekten. In deze blog volgt een stappenplan hoe je steriele handschoenen, zoals nitril handschoenen of latex handschoenen moet aantrekken.

Stap 1: Kies de juiste handschoenmaat

Het is belangrijk om als eerste de juiste pasvorm te vinden voor je handschoenen. Steriele handschoenen zijn er in vele maten en deze kunnen per merk verschillen. Na het passen van de handschoenen is het belangrijk dat je deze na gebruik weggooit. Bij het vinden van de juiste pasvorm moet je letten op de volgende dingen:

  • Je kunt je handen comfortabel bewegen
  • Je voelt geen wrijving op je huid
  • Weinig tot geen zweten
  • Je voelt geen of weinig vermoeidheid van de handspieren

steriele handschoenen

Stap 2: Verwijder sieraden en was je handen

Het verwijderen van sieraden wordt sterk aangeraden. Sieraden zoals een ring kan namelijk oncomfortabel voelen, maar het kan ook mogelijke scheuren veroorzaken. De handschoenen kunnen dan geen veiligheid meer waarborgen. Daarnaast is het belangrijk om je handen goed te wassen.

Stap 3: Houdt handen boven je middel

Zodra je handen goed schoon zijn, dan moet je je handen boven je middel houden. Dit verkleint de kans op besmetting. Door rechtop te staan is het makkelijker om je armen boven je middel te houden.

Stap 4: Open de verpakking van de steriele handschoenen

Het is nu de bedoeling om de verpakking van de handschoenen open te maken. Let hierbij op dat er geen scheuren in de verpakking zitten en dat de houdbaarheidsdatum nog goed is. Maak het eerst van boven open, vervolgens van onderen en dan aan de zijkant.

Stap 5: Verwijder de binnenste wikkel

Nu de verpakking open is, moet je de binnenste wikkel eruit halen en het op een schoon oppervlak leggen.

Stap 6: Trek de handschoen op je dominante hand aan

Je moet nu de handschoen pakken voor je dominante hand. Raak bij het aantrekken alleen de binnenkant van de pols aan. Door eerst de dominante handschoen aan te trekken, kan je het risico van scheuren beperken. Door de handschoen te laten hangen met de vingers naar beneden, kan je de handschoen makkelijker aantrekken. Bij het aantrekken van de handschoen mag je alleen de binnenkant aanraken om besmetting te voorkomen.

Stap 7: Schuif de tweede handschoen aan

De tweede handschoen kan je aantrekken door je vingers in de omgevouwen pols te houden. Vervolgens kan je de handschoen over je vingers trekken. Houd hierbij de hand plat en de palm naar boven gericht. Ook nu mag je de handschoen niet aan de buitenkant aanraken.

Stap 8: Controleer de steriele handschoenen op scheuren

De steriele handschoenen heb je nu om. Je kunt ze nu naar eigen wens op trekken en andere aanpassingen doen. Ze moeten goed aanvoelen en ze moeten niet de bloedsomloop afsnijden. Tot slot kan je de handschoenen nog grondig nakijken op mogelijke scheuren of andere zaken. Als dit het geval is, dan moet je je handen opnieuw wassen en nieuwe handschoenen aantrekken.