Nitril allergie

Een nitril allergie is een allergische reactie die ontstaat door de aanwezigheid van chemische resten in de handschoenen. Dit is zeer vervelend en kan tot verschillende klachten leiden, zoals eczeem. Het kan maanden of jaren duren voordat de klachten bij deze allergie optreden. Het kan ook maanden tot jaren duren voordat het weer genezen is. Het genezen duurt zo lang, omdat het eczeem constant in aanraking komt met water, zeep en andere stoffen. Hierdoor wordt het genezingsproces vertraagd. Wij vertellen je graag wat meer over wat een nitril allergie is en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is nitril?

Nitril is een materiaal dat wordt gemaakt van synthetisch rubber. Mensen kunnen geen allergische reactie krijgen van synthetisch rubber. Daarom wordt nitril vaak verkozen boven bijvoorbeeld latex. Er worden echter ook een aantal chemicaliën gebruikt bij de productie van nitril. Deze chemicaliën kunnen wel zorgen voor een allergische reactie bij sommige mensen.

nitril handschoenen allergie

Wat is een nitril allergie?

Bij het dragen van wegwerphandschoenen kunnen er twee verschillende type allergieën optreden. Bij een latex-allergie treden de klachten direct op. Er is sprake van allergie Type I bij een allergie voor latex. Dit betekent dat je allergisch bent voor de latex eiwitten die aanwezig zijn in de latex handschoenen.

Bij een allergie Type IV treden de klachten pas op na enkele maanden of jaren. De klachten bij deze allergie worden veroorzaakt door de chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van nitril handschoenen. Het kan ook maanden tot jaren duren voordat een allergie Type IV genezen is. Het genezingsproces wordt namelijk constant vertraagd doordat het eczeem continue in aanraking komt met water, zeep en andere stoffen. Dit kan je helaas ook lastig vermijden.

Het voorkomen van een nitril allergie

Bij het voorkomen van een nitril allergie is het logischer wijs belangrijk om nitril handschoenen te vermijden. Daarnaast raden wij het aan om wegwerphandschoenen te vermijden die extreem goedkoop zijn of die niet voldoen aan de Europese normen. Hier kunnen namelijk materialen inzitten die ook tot een allergische reactie kunnen leiden. Schakel daarom over naar een ander soort handschoen, zoals vinyl handschoenen. Het is belangrijk om ook even de dokter te informeren over de allergie. Deze kan hier dan rekening mee houden en handschoenen dragen die niet gemaakt zijn van nitril.