Handschoenen allergie

Er zijn veel mensen die een allergie hebben voor handschoenen. Deze mensen denken meestal dat ze gevoelig zijn voor rubber latex handschoenen. Men blijft echter vaak last hebben van dezelfde symptomen wanneer zij overstappen op nitril handschoenen In deze blog lichten wij toe wat de oorzaak is van deze allergie, hoe je het kan voorkomen en wat de alternatieven zijn.

Hoe weet ik of ik een allergie heb voor handschoenen?

Er zijn twee soorten handschoenen allergieën. Bij Type I is er sprake van een latex allergie. Dit betekent dat je allergisch bent voor de latex eiwitten in de wegwerphandschoenen. Als dit het geval is, dan zal je na enkele minuten al klachten krijgen wanneer je huid in contact komt met latex. Dit zijn klachten als jeuk, roodheid, zwelling en branderigheid. Bovendien kan je ook ademhalingsklachten krijgen. Deze klachten verdwijnen na 1 of 2 uur meestal weer.

Bij de allergie Type IV kan het echter veel langer duren voordat de klachten verdwijnen. Meestal denken mensen bij een allergie dat het komt door latex. De klachten kunnen echter blijven wanneer ze overstappen op nitril handschoenen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat deze mensen niet allergisch zijn voor de latex eiwitten in de handschoenen, maar van de aanwezigheid van chemische residuen in de handschoenen.

handschoenen allergie

Het voorkomen van een latex of nitril handschoenen allergie

Als je last heb van een handschoenen allergie, dan is het belangrijk om nitril en latex handschoenen te vermijden. Daarnaast raden wij aan om ook goedkope handschoenen en wegwerphandschoenen die niet aan de nodige Europese normen voldoen te vermijden. Draag daarom een handschoen van een ander materiaal. Er kan ook een bloedonderzoek of huidtest gedaan worden om zeker te weten of je allergisch bent voor nitril of latex. Zo kunnen andere oorzaken uitgesloten worden.

Alternatieven bij een handschoenen allergie

Wanneer je een allergie hebt voor latex of nitril, dan is het belangrijk om producten die dit bevatten te vermijden. Een goed alternatief voor latex of nitril handschoenen zijn vinyl handschoenen. Deze wegwerphandschoenen zijn bestendig tegen vet, olie, zuren en andere stoffen. Zo kan je alsnog op een veilige manier je werk doen!