Handschoenen allergie

Een handschoenen allergie komt veel voor bij mensen. Deze mensen denken meestal dat ze gevoelig zijn voor rubber latex handschoenen. In deze blog lichten wij toe wat de oorzaak is van deze allergie, hoe je het kan voorkomen en wat de alternatieven zijn.

Hoe weet ik of ik een handschoenen allergie heb?

Er zijn twee soorten handschoenen allergieën. Bij Type I is er sprake van een latex allergie. Dit betekent dat je allergisch bent voor de latex eiwitten in de wegwerphandschoenen. Als dit het geval is, dan zal je na enkele minuten al klachten krijgen wanneer je huid in contact komt met latex. Dit zijn klachten als jeuk, roodheid, zwelling en branderigheid. Bovendien kan je ook ademhalingsklachten krijgen. Deze klachten verdwijnen na 1 of 2 uur meestal weer.

Bij de allergie Type IV kan het echter veel langer duren voordat de klachten verdwijnen. Bij deze type allergie zijn mensen niet allergisch voor de latex eiwitten die aanwezig zijn in de handschoenen, maar voor de aanwezigheid van chemische residuen in de handschoenen.

handschoenen allergie

Het voorkomen van een latex handschoenen allergie

Als je last hebt van een handschoenen allergie, dan is het belangrijk om latex handschoenen te vermijden. Daarnaast raden wij aan om ook goedkope handschoenen en wegwerphandschoenen die niet aan de nodige Europese normen voldoen te vermijden. Draag daarom een handschoen van een ander materiaal. Er kan ook een bloedonderzoek of huidtest gedaan worden om zeker te weten of je allergisch bent voor latex. Zo kunnen andere oorzaken uitgesloten worden.

Alternatieven bij een handschoenen allergie

Wanneer je een allergie hebt voor latex , dan is het belangrijk om producten die dit bevatten te vermijden. Een goed alternatief voor latex handschoenen zijn vinyl handschoenen, nitril handschoenen of soft nitril handschoenen. Deze wegwerphandschoenen zijn bestendig tegen vet, olie, zuren en andere stoffen. Zo kan je alsnog op een veilige manier je werk doen!