Kapperseczeem is een veel voorkomende beroepsziekte onder kappers. Hierbij ontstaat er een ontstekingsreactie van de huid als gevolg van herhaalde irritatie. Het kan soms ook worden veroorzaakt door een allergie. Om de huid te laten genezen en verdere klachten te voorkomen, moeten de werkzaamheden tijdelijk gestopt worden. In deze blog vertellen wij meer over de symptomen, de oorzaken en hoe je het kunt voorkomen.
Wat is kapperseczeem?
Kapperseczeem is een veelvoorkomende beroepsziekte onder kappers. Ongeveer 40% van alle kappers heeft hier wel eens mee te maken. Het is een ontstekingsreactie van de huid die ontstaat door herhaalde irritatie of door een allergie. Om de huid te laten genezen, moeten de werkzaamheden voor een bepaalde tijd gestopt worden.
De oorzaak van kapperseczeem
Kapperseczeem is een vorm van eczeem en kan ontstaan als gevolg van herhaalde irritaties of contactallergie. Zo kan het regelmatig in contact komen van de huid met water ertoe leiden. Ook kan contact met irriterende stoffen de oorzaak zijn. Daarnaast kan het ook ontstaan doordat je immuunsysteem slecht reageert op bepaalde stoffen. Deze allergische reactie kan ontstaan na eerder contact met deze stof. Je lichaam is door blootstelling vervolgens overgevoelig geworden voor deze stof. Hierdoor kan kapperseczeem ontstaan.
Wat zijn de symptomen?
Kapperseczeem kan pijnlijk zijn en het is heel vervelend. Het is echter niet besmettelijk. Wanneer je hier last van hebt, kan je verschillende klachten ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Jeuk
- Schilfers
- Kloofjes
- Wondjes
- Roodheid van de huid
Hoe kun je kapperseczeem voorkomen?
Kapperseczeem kan je beter voorkomen dan genezen. De klachten die het met zich mee brengt zijn namelijk zeer vervelend en deze kunnen ervoor zorgen dat je voor een bepaalde periode je beroep niet meer uit kunt voeren. Daarom kan je beter een aantal maatregelen nemen om het te voorkomen. Zo is het belangrijk om tijdens je werkzaamheden geen sieraden om je handen en polsen te dragen. Hier kunnen zich namelijk irriterende bestanddelen ophopen. Ook is het verstandig om minder tijd te besteden met het gebruik van water. Droog ook de handen altijd goed af.
Daarnaast bevelen wij aan om bij het bereiden, mengen, aanbrengen en uitspoelen van haarproducten (zoals permanent, verf en andere middelen) wegwerphandschoenen te dragen. Het lichaam kan namelijk een allergische reactie krijgen op stoffen die in deze producten zit. Door bijvoorbeeld vinyl handschoenen of nitril handschoenen te dragen, voorkom je deze allergische reactie. Bovendien hebben wij een selectie eczeem handschoenen gemaakt die je kunt dragen. Zo kan je je beroep gezond en met veel plezier uit blijven oefenen!