Wegwerphandschoenen zijn bij veel beroepen onmisbaar. Zo zijn deze onmisbaar in onder andere de zorg en in de dentale sector.. Er zijn verschillende soorten wegwerphandschoenen, bijvoorbeeld steriele en niet-steriele handschoenen. In deze blog lees je wat deze handschoenen inhouden en wat het verschil is tussen steriele en niet-steriele handschoenen.
Wat zijn steriele handschoenen?
Steriele handschoenen zijn handschoenen die worden gedragen door medewerkers of verzorgers ter bescherming voor de patiënt of client. Zo zijn deze handschoenen bijvoorbeeld nodig bij de tandarts en in het ziekenhuis. Wanneer de patiënt bijvoorbeeld een open wond heeft, dan zorgen steriele handschoenen ervoor dat de wond niet geïnfecteerd kan raken. De volgende wegwerphandschoenen kunnen gedragen worden als steriele handschoenen:
Wat zijn niet-steriele handschoenen?
Niet-steriele handschoenen zijn handschoenen die worden gedragen door medewerkers of verzorgers ter bescherming voor hunzelf. Onsteriele handschoenen zorgen voor een verkleinde kans dat micro-organismen op de handen van medewerkers worden overgedragen naar cliënten of patiënten tijdens behandelingen. Niet-steriele handschoenen worden in vrijwel alle sectoren gebruikt, ook door bijvoorbeeld tandartsen en zorg medewerkers. Vinyl handschoenen zijn geschikt voor niet-steriel gebruik.
Het verschil tussen steriele en niet-steriele handschoenen
Het verschil tussen steriele en niet-steriele handschoenen is dus de persoon waarvoor het wordt gedragen. Steriele handschoenen worden gedragen door medewerkers of verzorgers om de patiënt te beschermen. Onsteriele handschoenen worden gedragen door medewerkers of verzorgers om hunzelf te beschermen.
Wanneer hoor je handschoenen te dragen?
Wegwerphandschoenen worden gedragen ter bescherming van verzorgers, medewerkers, patiënten en/of cliënten. De handschoenen zijn bedoeld om de huid te beschermen tijdens bepaalde handelingen. Het beschermt dan tegen bepaalde stoffen vanuit hygiënisch en veiligheid perspectief. Een verzorger of medewerker kan bijvoorbeeld met de volgende dingen in contact komen:
- Bloed
- Bacteriën
- Lichaamsvocht
- Urine of ontlasting
- Braaksel
- Beschadigde huid
Daarnaast kan je ook in contact komen met materialen die met een van deze dingen in contact zijn gekomen. Denk hierbij aan verband, puncties, kleding of andere materialen. Het is belangrijk om wegwerphandschoenen te dragen wanneer je hiermee in aanraking komt. Wegwerphandschoenen horen na eenmalig gebruik weggegooid te worden.